dame m Musicbox L cut

Optimering af Omgivelser

Personer med demens har rigeligt med udfordringer i dagligdagen. Ved at indrette deres omgivelser på en måde, der støtter og stimulerer dem, kan vi gøre livet lettere og sikrere for dem.

‘Hænder’ er dyre, og på mange institutioner er der skåret ind til benet i forhold til personale. Dette medfører, at demente oftere overlades uden direkte kontakt til plejepersonale, og derfor er de fysiske rammer ekstra vigtige. Omgivelserne skal være trygge, støttende og stimulerende. Den rette indretning letter dagligdagen for både beboere og ansatte.

Når demente flytter på plejehjem, så er plejehjemmet deres nye hjem og det skal selvfølgelig være rart og trygt. Indretningen, haven og arkitekturen skal derfor tilgodese den dementes særlige behov og ikke være et udtryk for, hvad vi synes er pænt, stilfuldt og ‘effektivt’ .

Mange ændringer koster ikke særlig meget at udføre, men har en meget stor betydning for trivsel og sikkerhed.

På verdensplan er der meget forskning inden for demens, og forskning om hvordan man kan optimere de fysiske rammer (både indendørs- og udendørsarealer). Det er denne forskning mine anbefalinger bygger på. Mine anbefalinger er i øvrigt helt på linie med de nye (juni 2015) anvisninger vedrørende indretning til demente fra Statens Byggeforskningsinstitut. SBI-ANVISNINGER.