skip to Main Content

bænk m blomster Lcut

Udendørs

Udendørsarealer kan være meget forskellige fra plejehjem til plejehjem. Der kan være tale om alt lige fra balkon, lille grønt område, have, til større eller mindre anlæg. Det jeg kigger efter, vil derfor også variere. Der er dog flere fælles faktorer, som fremhæves i mange forskningsrapporter, og disse har jeg derfor altid med i min vurdering.

Jeg ser altid på: Adgangsforhold, belægning, lys, sikkerhed, afstand fra bygningen, visuel kontakt, indretning med hensyn til vind og vejr, aktiviteter og stimuli, beplantning og møblering.

Uanset hvor stort eller lille arealet er, skal det have noget at byde på, og noget der gør, at man har lyst til at opholde sig der. Der skal helst være noget at kigge på og gode steder at sidde, som beskytter mod vind, regn og kraftig sol. Blomster i høje plantekasser, så beboerne kan dufte eller røre uden at miste balancen. Et foderbræt, fuglebad eller andet, der kan trække fugle til, er dejlige adspredelser og gode samtaleemner. Disse tiltag burde være mulige de fleste steder.

Selv den smukkeste og mest velanlagte have vil kun blive brugt sporadisk, hvis ikke der er tydelig opbakning og konkret planlægning fra ledelsens side.
Det fremhæves igen og igen i forskningen, hvor vigtig planlægning er i forhold til brugen af udendørsarealet. Personalet skal engageres og motiveres, eventuelt uddannes til at benytte udendørsarealet i dagligdagen med beboerne (1).
En vedligeholdelsesplan er også et must! Sikkerheden og lysten til at bruge arealet forringes, hvis det ikke vedligeholdes ordentligt.

Mine anbefalinger tager udgangspunkt i, hvordan det eksisterende udendørsareal kan optimeres. Jeg prioriterer mine anbefalinger i forhold til blandt andet økonomi og sikkerhed samt naturligvis jeres ønsker. Derudover kommer jeg gerne med ideer til (eller plan for) udvidelser og fornyelser.

Læs mere her.

På udendørsområdet har jeg samarbejde med: Mia Ebsen indehaver af : Grönska. gronska.dk

1(Connell, m.fl. ,2007; Grant,2003,2007; Troxel,2005; Wood m.fl.,2005; Lovering,2002)

Back To Top